Barion Pixel
Hellinger részletesebben
április 21, 2017

Családállítási példák

Másnak adott gyermek
Nem tudom kibontakoztatni a tehetségemet
Egy ponton mindig megakad az életem
Minden párkapcsolatom ugyanúgy alakul a lényegét tekintve
Egy bizonyos ideje nincs párkapcsolatom, pedig előtte ezzel nem volt igazán problémám
Problémáim vannak a szexualitással
A gyermekem hiperaktív és rengeteg terhet cipelek a vállamon
Éjszakánként hidegrázásom van, a gyermekeim eltávolodnak, mert hidegnek éreznek
Agresszív vagyok néha a párommal

családállítás-tanácsadás

A másnak adott gyerek

Az egyik családfelállítás-kurzuson arról számolt be egy nő, hogy utálja az édesanyját, mert kisgyerek korában rokonok­nak adta. Az állításnál azonban kiderült az anya iránt érzett mély szeretete, amit már akkor érezni lehetett, mialatt a nő képviselőt választott és állított a saját helyére. Ezután megkértem a nőt, álljon két méterre az anyjával szembe, és nézzék egymást.

Egy darabig semmi nem történt azon kívül, hogy a nőnek nagyon nehezére esett az anyjára nézni. Világos, hogy miért: nem tudott az anyjának a szemébe nézni anél­kül, hogy ne érezte volna a szeretetet – és minél tovább nézte, annál inkább felolvadt a dühe. A szemei nedvessé váltak, vonásai lágyak és szomorúak lettek, a teste az anyja felé dőlt – de nem mert felé mozdulni. Mikor egy picit segí­tettem neki közeledni az anyjához, hosszan összeölelkez­tek, és a nőből mély fájdalom szakadt fel.
Ez a fájdalom nem az elválás fájdalma volt, nem is annak szólt, hogy másnak adta az anyja, hanem abból fakadt, hogy az anyja még így sem volt boldog. Hogy hiába volt az egész, hiába áldozta fel magát! Ez volt a legrosszabb, és ezért volt mérges az anyjára. Az elválást elviselte volna a gyerek, a lel­ke mélyén kész volt minden áldozatot vállalni az anyja érdekében, ha azzal segíthet neki. A keserű felismerés az volt, hogy nem tudott az anyján segíteni az áldozatával!
Ez egyértelműen kiderült, amikor felkértem, hogy mondja az anyjának: „Szeretném, ha jól lennél. Visszavo­nulok, ha neked ez segít.” Várakozással telve nézett az anyjára, mikor ezt a mondatot kimondta, szívesen mond­ta, és csak akkor érte a mély csalódás, amikor látta az any­ja reakciójából, hogy felesleges volt az áldozata.
Nem egyedi ez az eset. „Szeretném, ha könnyebb lenne neked, hogy jól érezd magad! Kész vagyok nagy áldozatot hozni ezért!” – ez a mondat megmutatja, milyen mély az anya iránt érzett szeretet. A gyermeki lélek tényleg kész az anya (és az apa) számára feláldozni magát. Ebben az esetben arról van szó, hogy a kliens szívesen elvállalja, hogy lemond az anyja melletti helyéről, ha az anyának ettől jobb lesz.
Ez belső lelki folyamat legtöbbször nem tudatosul. Amikor viszont a gyermek szembekerül a szülőkkel, és felveszi a szemkontaktust, nincs szükség tisztázó, vádló vagy magyarázó szavakra, magától napvilágra kerül ez a valóság.
(könyv példa)
Nem tudom kibontakoztatni a tehetségemet

Az állító azzal keresett meg, hogy a szakmájában nem tudja teljesen megélni a tehetségét, mert valami, bizonyos esetekben leblokkolja pedig a szükséges képességek magas szinten rendelkezésére állnak, ám mégis, egy számára megmagyarázhatatlan érzés befékezi és megakadályozza kibontakozását.

A családállítás folyamán kiderült, hogy édesapja ugyanezt a szakmát űzi ám ő nem tudott ebben a szakmában sikereket elérni.

A gyereke (az állító) azért blokkolódott, mert ha sikeressé vált volna, akkor azt érezte a lelke mélyén, hogy ezzel édesapja kudarcát még jobban elmélyítené. ‘Hogyan lehetnék én sikeres, ha neked nem sikerült. Nem akarok neked ezzel még nagyobb fájdalmat okozni’.

Az oldás ott történt meg, amikor az állító felismerte, hogy édesapja nem hogy bánná, de még büszke is lenne rá, ha gyermeke sikeres lenne ezen a pályán.

Az állító teljesen felszabadult és a blokk kiváltó okának megértésével el tudta azt engedni.

Egy ponton mindig megakad az életem

Az állító azzal keresett meg, hogy nem tudja pontosan meghatározni, de valami folyamatosan blokkolja az életét. Amikor már alakulna valamilyen irányba, akkor egyszercsak nem tud tovább haladni és ezért szinte egyhelyben topogásnak éli meg az életét.

A családállítás során kiderült, hogy egy meg nem született, egypetéjű ikertestvér okozza benne ezt az érzést. Ilyen esetben az ember úgy érzi, mintha nem lenne egész és nem is valósíthatná meg magát, hiszen lelkében ott van az érzés, hogy a másik fele meghalt, így nincs is igazán kedve egy boldog élethez.

Amikor az ok felszínre került, akkor újra átélte az ikertestvérével magzati korban megélt teljesség érzését és ezután áldását kérte tőle, hogy mostmár teljesnek élhesse meg jelenlegi életét mind kettőjükért. Az állítás után lassan elkezdte átértékelni a gondolatait és megérteni sok problémájának az ehhez kapcsolódó gyökerét.

családállítás jelentkezés

Minden párkapcsolatom ugyanúgy alakul a lényegét tekintve

Ez egy nagyon gyakori probléma. Ennek általában a szüleinkel való kapcsolatunk az oka. Egy családszobor esetében itt mindig fény derül arra, hogy kinek a szerepét választottuk párkapcsolati szinten és kinek a szerepére választjuk a társunkat.

A hölgy azzal keresett meg, hogy a párkapcsolataiban mindig erősnek tűnő, de valójában könnyen irányítható pasit szokott választani. Vágyna már egy igazi férfire.

Az állítás során kiderült, hogy édesapja védelmére kelt a családi konfliktuok során és felnőtt szerepet töltött be. Így kikerült a gyerek szerepből és az egészséges mellérendelt pozició helyett egy párkapcsolatban szintén a fölé rendelt szerepet választja, hiszen már gyerekkorában megtanulta, hogy neki kell az okosabbnak és erősebbnek lennie. Az oldás a pozíciók újrarendezése révén történt meg.

Egy bizonyos ideje nincs párkapcsolatom, pedig előtte ezzel nem volt igazán problémám

A családállítás során kiderült, hogy a hölgy nagymamája volt a példakép. Erős, magabiztos szerepben. A nagymama férje (nagypapa) öngyilkos lett, ami után a nagymama soha többet nem alakított ki párkapcsolatot. Az életkor, amikor ez bekövetklezett, kísértetiesen hasonlított a hölgy életkorára, amikor is megszűntek a párkapcsolatok az életében. Az oldás a nagymama mintájának elengedése révén alakult ki.

családállítás jelentkezés

Problémáim vannak a szexualitással

A családfelállítás során fény derült rá, hogy a dédnagypapa valamilyen szexuális tettét titok fedi, amelynek nem szabadott akkoriban kiderülnie. Ennek a félelmét vette át az azután született generáció. A titkot ilyenkor megőrizzük és mi sem derítjük ki pontosan, tiszteletben tartva a már megtörtént sorsokat, ám a felismerés, hogy az érzés és a blokk valójában nem is a miénk, meghozza az eredményt.

A gyermekem hiperaktív és rengeteg terhet cipelek a vállamon

Az állító anyuka nagyon nehéznek élte meg az életét és úgy érezte, hogy mások hibái és felületessége miatt neki kell rengeteg terhet cipelnie. A gyermek nem tud megmaradni egy óvodában sem, mivel pár hétnél tovább nem tudják a kisgyerek kirohanásait elfogadni és kezelni.

A családállítás során kiderült, hogy dédnagymama életében egy nagy sorscsapás történt, amelynek a cipelésének a súlyát a következő generációk is átvették. Amikor az állító hölgy ezzel szembesült, akkor értette meg, hogy miért is nem érti saját magát, hogy olyan dolgokat is bevállal, amivel logikusan tisztában van, hogy nem az ő dolga lenne.

A kisgyerek azóta rendkívüli mértékben megváltozott és nem hogy nem panaszkodnak rá az óvodában, de külön dícséreteket kap. Az édesanya más sokkal könyebben kezeli az életét és nem érzi magát áldozatnak.

Éjszakánként hidegrázásom van, a gyermekeim eltávolodnak, mert hidegnek éreznek

A családállítás során fény derült arra, hogy az anyai nagyapa a háborúban elesett és a szerepében játszó képviselő ugyanolyan hidegrázást érzett, mint az állító éjszakánként. A elesett nagypapa miután megkapta az őt megillető helyét és sorsának tiszteletét, a helyét betöltő képviselő szemmel láthatóan megnyugodott és elmúlt a kellemetlen hidegrázó érzése.

Az állító, aki a problémájával jelentkezett, pár nap múlva visszajelezte, hogy a hidegrázó érzése már aznap éjszaka megszűnt és azóta sem jelentkezett újra.

 

ugrás jelentkezési oldalra>>>>

Agresszív vagyok néha a párommal

A hölgy azzal keresett meg, hogy néha a párjával kapcsolatban olyan agresszivitást érez magában, hogy akár meg is tudná őt őlni. A családállítás folyamán arra derült fény, hogy üknagyapai szinten egy párkapcsolatban a férfi láthatóan nagyon agresszíven viselkedett a párjával, valószínűsíthetően komoly fizikai bántalmazással. Az állító hölgy ennek a feszültségét érezve azonosult az életveszélyes helyzettel, ami egy szintén agresszív érzést teremtett benne. Ennek az érzésnek az oldása azáltal jött létre, hogy a hölgy meglátta, hogy ez nem is az ő érzése és nem is az ő sorsáról szól. Így el tudta azt engedni.